DUZS sudjeluje u NATO vježbi “BiH 2017” 95

Državna uprava za zaštitu i spašavanje sudjeluje u NATO vježbi “Bosna i Hercegovina 2017.”

TIJEK VJEŽBE – PREGLED SITUACIJE (Uzrok nesreće, pogođeno područje, podaci o žrtvama i ozlijeđenima)

Scenarij vježbe – početkom rujna 2017. jaka kiša utjecala je na šire područje sjeveroistočne Bosne i Hercegovine. Do sredine rujna rijeke, jezera i rezervoari u slivu rijeke Save bili su na rubu poplave. Rijeka Bosna i njezine pritoke poplavile su regiju 20. rujna 2017. Poput masivnih poplava u svibnju 2014. godine, cijelo sjeveroistočno područje Bosne i Hercegovine je pogođeno. Naseljena područja u Tuzlanskom kantonu jako su pogođena. Ta područja uključuju gradove Tuzlu, Lukavac, Gračanicu, kao i naselja u blizini jezera Modrač i uzduž rijeke Spreča. Izbijene poplave pokrenule su klizišta na obroncima gradskih i seoskih područja u tom području. Klizišta na planini Majevica već su oštetila 40 stambenih zgrada, uključujući kuće, škole, lokalne klinike.

Posljedice su razorne. Ukupan broj žrtava još uvijek nije potvrđen, ali najmanje 20 osoba nedostaje ili je nestalo. Više od 160 kuća je uništeno, što je rezultiralo premještanjem preko 1500 stanovnika diljem Tuzlanskog kantona. Velike količine stoke u tom području i dalje su ugrožene. Opskrba potrošnom robom (hrana, voda, mlijeko, higijenske potrebe, itd.) jako je otežana jer je 15 mostova teško oštećeno i mnoge su ceste uništene.

Potres magnitude 5 po Richterovoj ljestvici pogodio je 21. rujna 2017. u 03:15 UTC šire područje Lukavca. Razorni potres trajao je 12 sekundi i posljedice su se osjetile u susjednim područjima Tuzle, Gračanice i udaljenih mjesta poput Živinice. Potres nije imao veliku snagu, ali je imao relativno plitku dubinu. Dolazilo je iz dubina od 15 km, s epicentrom između sela Bistarac i Šići. Početna izvješća ukazuju na značajnu štetu nekolicine starijih objekata, osobito iz 50-ih godina. Seizmolozi predviđaju jake sekundarne potrese koji bi mogli rezultirati dodatnim oštećenjima uključujući i pucanje brana. Stanovništvo ostaje na visokom stupnju opreza, budući da bi pucanje brane rezultiralo katastrofalnim poplavama od Lukavca do Doboja. Posljedice potresa još uvijek se utvrđuju, ali početna procjena ukazuje na to da je poginulo otprilike 30 ljudi, a mnogo ih je ostalo zarobljeno. Oko 120 ljudi je ozlijeđeno i očekuje se još više žrtava kad se započne s akcijom spašavanja. Jedna nesreća u rudniku Đurđevik zarobila je mnoge rudare. Također, nesrećom je pogođeno i područje u industrijskom kompleksu u Živinicama, što je dovelo do oslobađanja opasne substance. Javna i privatna telekomunikacijska infrastruktura također je nastradala pod utjecajem potresa i klizišta, što utječe na učinkovitost u operaciji spašavanja. Vlasti Bosne i Hercegovine procjenjuju da nemaju dovoljno nacionalnih kapaciteta za rješavanje dviju preklapajućih katastrofa i odlučuju se za upućivanje zahtjeva za neposrednu međunarodnu pomoć.

DJELOVANJE HRVATSKOG MODULA – hrvatski modul (13 osoba, 4 vozila i 2 čamca) uspostavio je kamp 24. rujna 2017. godine oko 19.00 sati u sklopu baze operacija (BoO) u Tuzli.

——————-

Euroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre) i Bosna i Hercegovina organizaju terensku vježbu na temu upravljanja posljedicama nakon katastrofalne poplave, potresa i kemijskog incidenta po imenu ”Bosna i Hercegovina 2017″, koja će se održati od 24. do 29. rujna 2017. na području Tuzle i okolice.

Scenarij vježbe temelji se na odgovoru na poplavu, potres i kemijske incidente koji utječu na stanovništvo i kritičnu infrastrukturu u Tuzli i njenoj okolici. Timovi koji će sudjelovati na vježbi uvježbavat će svoje procedure odgovora u slučaju katastrofa kao zemlje koje pružaju pomoć ugroženoj državi, ali također će se uvježbavati i međunarodne procedure i koordinacija kako bi svi međunarodni timovi surađivali i radili zajedno. Vježba će zasigurno doprinijeti jačanju kapaciteta pogođene države, u ovom slučaju Bosne i Hercegovine, kako bi efikasno koordinirala sve faze odgovora na katastrofu uz potporu međunarodnih timova.

Vježba će se održati u tri faze: prvi dan vježbe faza je organizacije baze djelovanja i operacija na licu mjesta, prihvat i obuka timova te uvježbavanje procedura u koordinacijskom centru. Druga faza obuhvaća terenske operativne aktivnosti po radnim točkama vježbe, dok će treća faza uključivati dan za medije, kojima će se prikazivati demonstracije vještina timova, pokazne vježbe i obraćanje sudionicima i javnosti.

Državnu upravu za zaštitu i spašavanje predstavljat će skupina za traganje i spašavanje u poplavama iz Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite – Odjel Zagreb s 13 spašavatelja i dva čamca. Na vježbi će sudjelovati i dvije osobe koje će biti u sastavu tima za promatrače, jedna osoba kao dio tima za ocjenjivanje te jedna osoba koja će biti u upravljačkom tijelu vježbe.