Održana vježba potrage i spašavanja zrakoplova „ASAR 2018“ 523

Cilj terenske vježbe zrakoplovne potrage i spašavanja „ASAR 2018 JASTREBARSKO“ bio je provjera usklađenosti djelovanja sudionika zrakoplovne potrage i spašavanja sukladno važećim propisima. Tema vježbe je bila provjera procedura za operativno djelovanje sudionika sustava potrage i spašavanja zrakoplova u slučaju zrakoplovne nesreće na kopnu na području nadležnosti Zagrebačke županije.

Scenarij vježbe je moguće prisilno slijetanje zrakoplova na redovitoj liniji Frankfurt – Zagreb. U zadnjoj zaprimljenoj radio poruci, pilot prijavljuje tehničke probleme i traži hitno slijetanje na Zračnu luku Zagreb. Nakon toga kontrola leta gubi radio vezu sa zrakoplovom, a u području Jastrebarskog gubi i radarski kontakt s istim. HKZP dostavlja sve relevantne podatke Spasilačko koordinacijskom centru na kopnu – RCC RH (DUZS) koji žurno prosljeđuje zaprimljenu obavijest koordinatoru aktivnosti potrage i spašavanja na kopnu. Nakon provjere informacije o nestanku zrakoplova, sukladno protokolu postupanja u akcijama zrakoplovne potrage i spašavanja, RCC RH prosljeđuje obavijest putem Županijskog Centra 112 Zagreb Područnom koordinacijskom centru – OSC, koji pokreće aktivnosti za aktiviranje nadležnih tijela za potragu i spašavanje zrakoplova.

Na vježbi su sudjelovali predstavnici MUP-a, Oružanih snaga RH, Ministarstva zdravstva, HZHM, MVEP-a, HKZP, Međunarodne zračne luke Zagreb, Croatia Airlinesa, Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, HVZ-a, HGSS-a, HCK-a, DHMZ-a, Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping, DZRNS-a i DUZS-a. Ukupno je na vježbi sudjelovalo 230 pripadnika hitnih i drugih službi, 55 vozila, 2 helikoptera i 3 drona.

Više fotografija na našoj Facebook stranici:
https://www.facebook.com/maydayhr