Pripreme za vježbu Sigurnost 525

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sa suradnicima održao je 14. ožujka sastanak u prostorijama MORH-a s predstavnicima Hrvatske vatrogasne zajednice na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem. Sastanku su, uz ministra Krstičevića, prisustvovali brigadni general Krešo Tuškan, general-pukovnik Drago Matanović, umirovljeni gerenal-bojnik Dragutin Repinc, umirovljeni brigadni general Ivan Pokaz te glavni tajnik MORH-a Petar Barać.

Ministar Krstičević je na početku sastanka izrazio dobrodošlicu te je čestitao zapovjedniku Tucakoviću na imenovanju od strane Vlade RH. Uz vojsku, vatrogastvo je jako bitan segment Domovinske sigurnosti te koristim priliku kako bih odao priznaje svim članovima javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava na odličnom poslu kojeg svakodnevno odrađuju, rekao je Krstičević. Dodao je kako je 2017. godina bila izuzetno složena i teška za vatrogasce, ali u sinergiji sa zračnim i kopnenim snagama MORH-a, svi su zadaci uspješno odrađeni.

Definirano je kako će se vježba Sigurnost održati 10. svibnja na području Dalmacije te će se u tom jednom danu njezina trajanja demonstrirati spremnost svih sudionika iz sustava spašavanja, njihove obučenosti, linije zapovijedanja, standardnih operativnih procesa kao i komunikacijskog operativnog središta u Divuljama. U vježbi će, uz pripadnike HVZ-a i MORH-a, sudjelovati i predstavnici HGSS-a te Specijalne policije RH. Ujedno će se u njezino izvođenje uključiti i desantni brodovi kao i bespilotne letjelice, a na velikom ekranu u Divuljama moći će se pratiti cijeli tijek vježbe.

Zapovjednik Tucaković je informirao prisutne i o pripremama za vježbu u travnju koja se održava na Cresu u sklopu EU projekta Romex, a u kojoj će naglasak biti na demonstraciji gašenja požara otvorenog prostora kao i na hrvatskom modulu koji će u njoj sudjelovati.

Zaključeno je kako će se sljedeći sastanak održati sredinom travnja kada će se analizirati pripreme za vježbu Sigurnost.