Varaždin: Uz poplave i potrese, Županiju najviše ugrožavaju klizanja tla i nesreće s opasnim tvarima 861

Kako radioamateri mogu pomoći u slučaju da zakažu uobičajeni sustavi komunikacije, koji je odgovor medicine na velike nesreće, a što može učiniti Crveni križ, bile su samo neke od tema radionice „Solidarnost u vrijeme velikih nesreća i katastrofa nastalih pod utjecajem klimatskih promjena„.

Radionica je održana u Varaždinu u četvrtak, 19. travnja, a u sklopu projekta SOLICRIS – Solidarity and citizens involvement network for crisis prevention and management of municipalities and regions in a volatile and dynamic Europe. Projekt je vrijedan 145.00 eura ili nešto više od milijun kuna, a financira se kroz program Europa za građane.

– Varaždinska županija je, uz institucije iz Austrije, Slovenije, Mađarske, Italije, Srbije i BiH, partner u ovome projektu, čiji je nositelj Ured štajerske Vlade. Imali smo čast organizirati prvu u nizu radionica na kojima će sudjelovati niz stručnjaka. Cilj je da se podigne svijest o važnosti solidarnosti u vrijeme velikih nesreća i katastrofa, i to između političke vlasti, nevladinih organizacija i građana. S ove radionice također želimo poslati poruku o važnosti volontera, jer su upravo oni temelj solidarnosti u kriznim vremenima – rekao je Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenik župana.

Napomenuo je da su poplave, prometne nesreće s opasnim tvarima, potresi i klizanje tla opasnosti koje najviše ugrožavaju Varaždinsku županiju, a slične prirodne i tehničko-tehnološke opasnosti prijete i drugim dijelovima Hrvatske, ali i susjedima iz Austrije, Slovenije, Italije Mađarske, BiH i Srbije.
Kako je bilo na međunarodnoj terenskoj vježbi civilne zaštite u Varaždinu, koja je u sklopu IPA programa održana lani, sudionicima je prezentirao Tomislav Marević, voditelj Odjela za operativne poslove Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

– U vježbu je bilo uključeno više od 500 ljudi, od čega više od 200 spašavatelja iz različitih europskih zemljama. Osim rada na samome terenu, dodana vrijednost je što su se ljudi međusobno upoznali, upoznali su različite procedure i načine situacija. Zbog toga smo svi skupa puno jači u slučaju prave krizne situacije – istaknuo je Marević.

Kako klimatske promjene utječu na infrastrukturu, primjerice klizanje tla na urušavanje cesta, a kako funkcionira sustav veza u kriznim situacijama, govorio je Tomislav Jarmić, pomoćnik pročelnika za komunalno gospodarstvo i civilnu zaštitu Varaždinske županije i koordinator za sustav veza u kriznim situacijama Hrvatskog radioamaterskog saveza.

– Klimatske promjene smo itekako osjetili u posljednjih deset godina. U Varaždinskoj županiji smo se, primjerice, 2012. godine borili protiv poplava, a nakon toga su nas pogodila klizanja tla. U takvim situacijama je infrastruktura vrlo ranjiva, dolazi do prekida uobičajenih sustava komunikacije, što onda donosi probleme u funkcioniranju cijele lokalne zajednice. Zbog toga je iznimno važna udruga Hrvatski radioamaterski savez koja u kriznim situacijama uspostavlja sustav veza koji omogućuje da stožeri i udruge mogu međusobno komunicirati i odraditi sve zadatke – rekao je Jarmić.

I dok je projekt SOLICRIS predstavila koordinatorica Petra Martak, predavanja su još održali Zoran Žeželj, glavni tehničar Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, Silvija Ladić Fischer, savjetnica za razvojne programe u Varaždinskoj županiji, Krunoslav Katić, regionalni tehnički savjetnik UNDP-a i Damir Veseljak, policijski službenik za stručno usavršavanje policije iz PU varaždinske.

Sudionici radionice su posjetili i Smotru operativnih snaga civilne zaštite na Trgu kralja Tomislava.

Prijavitelj i nositelj projekta SOLICRIS je Ured štajerske Vlade, a Varaždinska županija u projektu sudjeluje kao partner s Akademijom Graz, Skupnosti občin Slovenije, Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA, Gradom Šabcom iz Srbije, Unione Territoriale Intercomunale Della Carnia iz Italije i županijom Vas iz Mađarske.

varazdinska-zupanija.hr