Vježba Novi Zagreb 2019 475

Ured za upravljanje u hitnim situacijama organizirao je danas vježbu postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba pod nazivom Novi Zagreb 2019  na lokaciji Zagrebačkog Velesajma, ispred paviljona 12.

U vježbi će osim postrojbi civilne zaštite specijalističke namjene Grada Zagreba i postrojbi civilne zaštite opće namjene Gradskih četvrti Novi Zagreb istok, Novi Zagreb zapad, Brezovica, Trnje i Trešnjevka jug, sudjelovati i Ministarstvo unutarnjih poslova , Policijska uprava zagrebačka, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba, Vatrogasna zajednica Grada Zagreba, Ravnateljstvo civilne zaštite – područni ured Zagreb, Nastavni zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba Dr. Andrija Štampar, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Gorska služba spašavanja  Stanica Zagreb, Zagrebački speleološki savez, Zagrebački radioamaterski savez i udruge za obuku potražnih pasa KOSSP i HUOPP.

Temeljem Procjene rizika od velikih nesreća za područje Grada Zagreba, potres predstavlja najveću potencijalnu opasnost za građane Grada Zagreba i njegove resurse. Cilj vježbe je daljnje unapređenje koordinacije rada i aktivnosti svih hitnih službi u slučaju potresa na području Grada Zagreba.

Scenarij vježbe predviđa da je u 8:05 sati zabilježen potres s epicentrom na Žumberku, magnitude 5,5 stupnjeva po Richteru. Zbog velike magnitude potresa, došlo je do oštećenja na paviljonima Zagrebačkog velesajma u kojima je u tijeku priprema za sajam. Timovi civilne zaštite izašli su na teren da iz paviljona spase predstavnike izlagača i radnike velesajma koji su u trenutku potresa ostali zarobljeni.