Vlada RH imenovala Slavka Tucakovića glavnim vatrogasnim zapovjednikom 1297

Slavko Tucaković na jučerašnjoj je sjedici Vlade RH imenovan je za glavnog vatrogasnog zapovjednika RH, o čemu je bilo riječi na konferenciji za novinare održanoj u petak u prostorijama Hrvatske vatrogasne zajednice u Zagrebu.
Na konferenciji su sudjelovali Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik. Sanader je čestitao Tucakoviću na imenovanjuu i spomnenuo da je HVZ do sada bila bio  sustava DUZS-a  a od početka godine DUZS je pripao MUP-u a HVZ je izdvojen  kao nadleržno tijela za pitanje vatrogastva. To je nešto čeu su vatrogasvi godinama težili i naspokon se i ostvarilo. To što je glavni vatrogasni zapovjednik imenovan od  strane Vlade RH pruža dodatnu jačinu vatrogatvu. Tucaković je spomenu da su od sada svi poslovi vatrogastva objedinjeni pod HVZ-om, a kontionuizet rada je nastavljen i nije došlo, zbog novog ustroja, do prekida u radu. U tijeku su pripreme za Novi zakon o vatrogastvu  koji  će urediti  poslovanje HVZ-a kao središnjeg državnog tijela što postaje s 1. 1. 2020., a pokušat će riješiti i  radno-pravni status vstrogasaca.

Tucaković je ujedno zahvalio Vladi RH što je  donijela odluku o ovakvom novom ustrojstvu HVZ-a jer njime se HVZ i  hrvatsko vatrogatstvo ujedinjuju. U tijeku je i priprema Sporazuma o suiradnji izmepou HVZ-a i MUP-a, što se očekuje da bi trebalo biti potpisano idućeg tjedna.

Podsjetimo, pripajanjem svih poslova iz djelokruga vatrogastva Hrvatskog vatrogasnoj zajednici, od početka 2019. godine unutar nje djeluje i Vatrogasno operativno središte. Istražili smo kako izgleda prosječan radni dan njihovih djelatnika te koji su sve njihovi zadaci.

Ukidanjem Državne uprave za zaštitu i spašavanje, od 1. siječnja 2019. godine Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) preuzela je sve poslove iz vatrogasnog djelokruga rada. Time je HVZ-u pripojen Sektor za vatrogastvo, Državne intervencijske postrojbe (DIP) u Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku kao i Vatrogasno operativno središte (VOS).
Koji su zadaci VOS-a te kako izgleda prikupljanje podataka o vatrogasnim intervencijama na jednome mjestu, stoji na stranicama HVZ-a. Novo sjedište VOS-a je od siječnja ove godine smješteno na lokaciji na Ksaverskoj cesti. VOS provodi poslove operativnog dežurstva 24 sata dnevno. Tijekom ljetnih mjeseci sjedište VOS-a dislocira se u Situacijsko operativno središte smješteno u Divuljama i ostaje tamo do kraja požarne sezone.

VOS prvenstveno služi za praćenje stanja u vatrogastvu te prikupljanje podataka o vatrogasnim intervencijama, a bez poznavanja vatrogastva, podacima se ne bi na pravilan način pristupilo. Svakog dana, smjena koja radi od 7-19 analizira intervencije od prethodnog dana.

U 2018. godini VOS je georeferencirao 165 požara (kao i jedan u BiH – Zaplanik od 15 ha gdje su djelovale hrvatske zemaljske snage). Od tog broja požara, 131 je u priobalnom, a 34 u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske.