Dubrovnik dobio namjenski vatrogasni brod 417

Glavna turistička sezona se bliži, a s njom i opasnost od požara. Prvi put u povijesti Dubrovnik je dobio namjenski vatrogasni brod. Izgradila ga je domaća tvrtka, a čuvat će Dubrovnik, elafitske otoke i Lokrum.

Stigao je Orlando, prvi dubrovački vatrogasni brod za brze intervencije dug 13,5 metara. Izgrađen u Istri, vrijedan četiri milijuna kuna. Financirali su ga Grad Dubrovnik i Rezervat Lokrum.

Prvi vatrogasni brod nosi ime Orlando, vjerujem da će podići razinu vatrogasne zaštite na području grada, elafitskih otoka i Lokruma, izjavio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Brod je preduvjet za ustrojavanje pomorske službe Dubrovačkih vatrogasaca. Oni pak hvale maritimne sposobnosti plovila. Uz opremu za gašenje, brod ima bogatu navigacijsku i komunikacijsku opremu.

Svako more zaploviti, brz je, ide preko 30 milja, stabilan, ima topove, rezervoar od 30 litara pjene, imat će kran dizalicu, pomoćni čamac u slučaju iskrcavanja vatrogasaca na nepristupačne terene, objasnio je Stjepko Krilanović, zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci.

Polivaletno plovilo s dva motora 550 konjskih snaga  ponajprije će se koristit u akcijama vatrogasne postrojbe na moru i u obalnome pojasu za prijevoz vatrogasaca, gašenje požara, intervencije pri onečišćenju mora i spašavanje života.

Imat će priručnu hitnu pomoć, mogućnost spašavanja ljudi, otoci su bliže danas nego što su bili jučer, kaže Krilanović.

Orlandova kuma, humanitarka Olga Stoss uplatila je sredstva za godišnju premiju osiguranja broda.

HRT.hr