Ministar Božinović na sjednici Vlade o požarima u RH 108

Ministar je izvijestio kako su policijski službenici provodeći kriminalistička istraživanja s ciljem utvrđivanja uzroka nastanka i počinitelja kaznenih djela od 1. siječnja do 15. kolovoza utvrdili da se u 228 slučajeva požara radi o kaznenim djelima odnosno prekršajima

Na 72. sjednici Vlade koja je danas, 19. kolovoza održana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović već uobičajeno govorio je o poduzetim aktivnostima Stožera civilne zaštite vezano za COVID-19.

U nastavku se ministar Božinović osvrnuo na ovogodišnju požarnu sezonu istaknuvši kako su zajedničkim radom svih nadležnih institucija postignuti vidljivi rezultati.

„Istaknuo bih da je prosječno trajanje intervencije gašenja požara raslinja za priobalno i kraško područje u 2021. iznosi približno 2 sata i 23 minute dok je prošle godine bilo 3 sata i 37 minuta. Za Republiku Hrvatsku u cjelini iznosi približno 1 sat i 58 minuta, a prošle godine 2 sata i 33 minute. To nam govori da nakon smjernica za poboljšanje, koje smo naznačili u Splitu 2017. godine te implementaciju značajnog broja kratkoročnih i srednjoročnih mjera kao što su brže donošenje odluka na svim razinama, brže uočavanje požara uključujući izviđanje iz zraka, mogućnost predviđanja, praćenje tijeka požara putem kamera i aplikacija, brže i kvalitetnije intervencije vatrogasaca, početno veći broj osoblja i vozila, postigli jačanje operativnih sposobnosti cijelog sustava“, naglasio je ministar Božinović.

Svakako treba spomenuti kako je utvrđen i sastav Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH koje je započelo s radom 20. lipnja ove godine s početkom glavnog napora požarne opasnosti. Ono ima zadaću stalnog praćenja raspoloživosti resursa, snaga i sposobnosti, koordinacije sa zračnim i zemaljskim snagama, donošenja odluka po linijama zapovijedanja, uvezivanja postojećih sustava veze i prikaza i praćenja povećanog broja uvezanih kamera na terenu u odnosu na prijašnje godine i čime je dodatno poboljšan rad odnosno skraćeno vrijeme reakcije vatrogasnih snaga, a time je posljedično značajan dio požara ugašen u samom početku te se nisu proširili na veću površinu.

Nadalje je ministar izvijestio kako su policijski službenici provodeći kriminalistička istraživanja s ciljem utvrđivanja uzroka nastanka i počinitelja kaznenih djela od 1. siječnja do 15. kolovoza utvrdili da se u 228 slučajeva požara radi o kaznenim djelima odnosno prekršajima i to:

– 17 KD „Dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom“
– 23 KD „Oštećenja tuđe stvari“ te
– 188 prekršaja iz čl. 8 st. 3. Zakona o zaštiti od požara.