Od 1. siječnja DUZS i službeno pod MUP-om 994

Kako navodi Hina početkom nove godine na snagu stup odluka Vlade Republike Hrvatske o racionalizaciji državne uprave kojom se ukidaju i s drugim tijelima spaja više agencija, zavoda, ureda, fondova, instituta, zaklada i dr.

Veće spajanje obuhvatit će Ministarstvo unutarnjih poslova kojemu su od 1. siječnja pridruženi Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), osim u dijelu vatrogastva, potom Hrvatski centar za razminiranje i Ured za razminiranje, Zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost te Agencija za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom.

Kao posljedica tih spajanja, jedna od većih promjena koja se očekuju u resoru MUP-a je uspostava ravnateljstva civilne zaštite, što bi osim bolje organizacije civilne zaštite, trebalo osigurati i više novca iz EU-a.

Analize MUP-a i DUZS-a pokazale su da je sektor civilne zaštite nedovoljno razvijen i u jednom dijelu zapušten, rekao je nedavno o planiranom spajanju ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Novom organizacijom civilne zaštite želi se podići funkcionalnost sustava na način da se u svakom trenutku, kad je riječ o velikim nesrećama i katastrofama, zna s kojim snagama se raspolaže i s kojima se može izaći na teren te tko upravlja i donosi odluke. Osim za podizanje razine organizacije sustava civilne zaštite, to je važno jer će poslužiti kao platforma na kojoj će Hrvatska povući više sredstava iz Europske unije, kazao je Božinović.

Spomenutim spajanjem iz DUZS-a u MUP trebalo bi prijeći 630 službenika.