Splitsko-dalmatinska županija dobiva centar za obuku vatrogasaca 318

SPLITSKO-DALMATINSKA županija bi do kraja 2020. u Vučevici trebala dobiti Centar za naprednu obuku za vatrogastvo i civilnu zaštitu, vrijedan 65 milijuna kuna.

Župan Blaženko Boban na konferenciji za novinare je rekao kako će to puno značiti ne samo vatrogascima iz te županije već i šire.

Riječ je o projektu Firespill koji okuplja 14 partnera iz Italije i Hrvatske, nositelj je županijska javna ustanova RERA, dok je Županija partner u projektu. Boban je objasnio kako je cilj povećanje kapaciteta organizacija hitnih službi, a sve kako bi se poboljšale prekogranične aktivnosti kod rješavanja prirodnih katastrofa, katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem, smanjujući izloženost stanovništva utjecaju opasnosti.

Na taj bi se način trebala, kaže, povećati sigurnost hrvatskog i talijanskog jadranskog bazena.
U projekt uključene sve jadranske županije

“Veseli me što su u projekt uključene sve jadranske županije. Ukupna vrijednost je 120 milijuna kuna, od čega Splitsko-dalmatinska županija dobiva 65 milijuna kuna. U Vučevici će tako biti trenažni centar za sve vatrogasce s područja Jadrana. Dio sredstava ide Dubrovačko-neretvanskoj županiji jer će u Kuli Norinskoj biti ispostava za područje doline Neretve i okolice”, kazao je župan Boban.

Da je riječ o jednom od najvrjednijih projekata županijske javne ustanove RERA-e, ustvrdio je njen ravnatelj Jozo Sarač, kazavši kako im je cilj podići operativne kapacitete sustava za upravljanje kriznim situacijama. Rekao je kako žele da se kroz edukaciju, kroz upravljanje trening-centrom za vatrogastvo i civilnu zaštitu, ali i kroz dizanje njihovih provedbenih kapaciteta te nabavu mobilnih upravljačkih jedinica, vozila i plovila i ostaloga smanji negativan utjecaj na ljudske živote i materijalnu imovinu.

“Ovo je potencijalno dobar gospodarski program jer već postoje ugovori s nekim državama u regiji koje će u našem obučnom centru obučavati profesionalce kako bi smanjili i njihove moguće ozljede prilikom intervencija. Trenutno je u pripremi poziv za javni natječaj za izvođače radova, nakon čega krećemo s infrastrukturnim dijelom te nabavom opreme”, najavio je Sarač.
Na jednom mjestu svi simulatori i instruktori

Županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević je izjavio da će centar puno značiti za vatrogastvo s obzirom na to da vatrogasci ne gase samo vatru već i obavljaju brojne intervencije. Tvrdi da će vatrogasci u tom centru na jednom mjestu imati sve simulatore i instruktore, što će im puno pomoći u taktičkom smislu.

“Naše glavno načelo je načelo zajedničkog djelovanja i kada budemo imali zajedničku obuku te sve isto na jednome mjestu, onda nije problem da su sve vatrogasne postrojbe kompatibilne, kako vatrogasne tako i ostale žurne službe. Tu možemo odraditi od onih najjednostavnijih vatrogasnih intervencija, pa sve do taktički najzahtjevnijih”, izjavio je Kovačević koji je upitan odgovorio i kako su ove sezone imali tek tri veća požara bez veće materijalne štete te da je od početka pandemije koronavirusa u njihovim redovima bilo tek dvoje zaraženih.

Menadžerica projekta Firespill iz RERA-e Helena Brčić je kazala kako će zgrada budućeg centra imati tri kata, obuhvaćat će garažu za servisiranje i parkiranje vozila, imat će i učionice, poligone te smještajne prostore, kao i sve ono što će kasnije vatrogascima i ostalim interventnim službama poslužiti za njihovu obuku i vježbu.