Testirali smo: HAIX vatrogasne interventne čizme 2061

Svi znamo poznatu uzrečicu da je pravilna obuća najvažniji dio opreme, te su stoga vatrogasne čizme jedna od najvažnijih stvari u vatrogasnoj osobnoj opremi. Na tržištu imamo različite proizvođače i modele vatrogasnih čizma, a danas na testu imamo Haix Fire Eagle. Haix je njemačka firma koja ima dugogodišnje iskustvo u prozivodnji i prodaji zaštitne obuće za vatrogasce, policiju, vojsku, itd. U suradnji s jednim od njihovih distributera za Hrvatsko tržište, Drakon Vatogasnom opremom, dogovorili smo testiranje istih. Vatrogasci nosi čizme na gotovo sve intervencije, od požarnih, tehničkih, te elementarnih nepogodna kao što su poplave, potresi i sl. te nam je stoga bitna da čizma bude spremna za sve.

Pa, krenimo redom. Već na prvi pogled, iznenadio nas je način vezanja čizme. Najviše iskustva smo imali s slip-on čizmom koja se najbrže oblači te je gotovo postala standard u današnjem vatrogasnom svijetu. Međutim, kao što intervenecije postaje sve opasnije, tako nam je potrebna sve kvalitetnija čizma. Za to se pobrinuo Haix prilikom dizajniranja Fire Eagle čizme. Način vezanja nam osigurava da prilikom oblačenja čizme možemo stegnuti posebno dio noge iznad zgloba, a posebno ispod zgloba, kako bismo osigurali što bolje prijanjanje po cijeloj čizmi. Odlučili smo isprobati taj novi način. Ono što nas je iznenadilo čak i prije vezanja je izuzetna lakoća i savitljivost čizme. To je doslovno bilo kao da oblačimo novu tenisicu. Gdje je ona težina čizme na koju smo navikli?

Nakon što smo po prvi put namjestili vezanje za svoju nogu, svako novo oblačenje i stezanje čizme traje doslovno par sekundi, te je zato važno prilagoditi čizmu svojoj nozi prilikom prvog oblačenja. Kako bismo dobili cijelo iskustvo s novom čizmom, dobili smo čizme na testiranje na punih mjesec dana. Nosili smo je svugdje, od požara otvorenih prostora, nedavnih poplava, dežurstva, pa čak i pranja vozila jer se naprosto nismo mogli oteti dojmu s kakvom lakoćom se krećemo u toj čizmi. Klasične vatrogasne čizme napravljene su s čeličnim potplatom kako bi zadovoljile normu za zaštitu od probijanja što doprinosi krutosti čizme. Fire Eagle ima potplat od kompozitnih materijala koji zadovoljava istu normu međutim puno je lakši i fleksibilniji.

Na požare otvorenog prostora inače nosimo niske vatrogasne čizme, te mi je očekivanje bilo da će visoka čizma samo otežati kretanje na otvorenom prostoru i da ću se više umoriti s visokom čizmom nego niskom. Međutim, zbog male težine čizme te njezine savitljivosti nije predstavljala nikakav problem. Naprotiv, Fire Eagle čizma bila je udobnija te bolja od niskih vatrogasnih čizmi koje inače koristimo. Fire Eagle čizme zadovoljavaju i normu za gašenje požara otvorenog prostora i za strukturalne požare što je čini pogodnom za sve intervencije.

Svakih par mjeseci u Zagrebu prilikom velikog grmljavinskog nevremena koje je praćeno većom količinom padalina Vatrogasci Grada Zagreba zatrpani su pozivima građana zbog potrebe za ispumpavanjem. Također, mi imamo još jednu mogućnost isprobati nove čizme. Pokazale su se zaista otporne na vodu prilikom ispumpavanje te čak nakon višesatne intervencije nisu propustile vodu. Najveći test na vodootpornost koji smo mogli naprviti s čizmama bilo je ispumpavanje podvožnjaka na već dobro poznatoj Škorpikovoj ulici. Čizma je bez problema podnjela veće količine vode te su mi noge ostale suhe, a vjerujem da kao i ja, ni jedan vatrogasac ne voli raditi s vodom u čizmama

U isto vrijeme kad je testirano odijelo Viking Supreme na dežurstvu na sajmu automobila, testirane su i čizme. Nisam osjetio nikakvu težinu na nogama, težinu u kretanju te čak i znojenju noge jer materijali od koje je čizma napravljena dišu te također zahvaljujuči ventilacijskim otvorima pri vrhu čizme. Uložak koji se dobije u čizmi je antibakterijski te možemo biti sigurno da nam se noga neće znojiti ni dobiti neugodne mirise.

Čizme ćemo također još jednom testirati u ekstremnim uvjetima na događaju Firefigher staair challenge 2017 koje će se održati dana 02.12.2017 u VMD poslovnom centru na kojem će se vatrogasci utrkivati u humanitarne svrhe na 666 stepenica. Također, događaju će prisustvovati Drakon d.o.o. koji će natjecateljima po želji ustupiti čizme za probu.

Uvoznik za hrvatsko tržište:
Drakon d.o.o.
Mob: +385 95 806 8177, Zlatko
e-mail: zlatko@drakon-vatrogasna-oprema.hr