Testirali smo: Viking Supreme interventno odijelo 4457

Viking je firma koja je svojim radom počela 1960-te te se od tad brine za sigurnost vatrogasaca i pripadnika inteventnih postrojbi diljem svijeta. Sjedište tvrtke je u Danskoj. Kao što već sigurno svi znamo, vatrogastvo je sam po sebi vrlo zahtjevan posao, a oprema u kojoj vatrogasac radi ne bi ga trebala još dodatno otežavati. Iz iskustva vatrogasaca koji koriste zaštitna odijela, i nas u Mayday-u jedna od najbitnijh stvari je zaštita vatrogasca, izdržljivost i kvaliteta izrade odijela i mobilnost koje nam odijelo omogućuje.

Prije samog testa, iznjeli bi jednu zanimljivost. Atest vatrogasnih odijela u Nordijkim zemljma vrijedi 8 godina, za razliku od 5 godina u Hrvatskoj, tako da sva odijela napravljena od strane Vikinga moraju izdržati 8 godina bez ikakvih problema. Međutim, zbog atesta koji vrijede na području RH, atest na Viking odijelo vrijedi 5 godina, kao što odijelo ima garanciju 5 godina na YKK zatvarače, čičak trake i naramenice.

Viking PS1000 naziv je inovatine i robusne serije vatrogasnih zaštitnih odijela. Viking se pri izradi ovih odijela fokusirao na izvrsno prijanjanje tijelu i dizajn kojim vatrogasac nije opterećen težinom odijela te ima maksimalnu fleksibilnosti u različitim situacijama te kroz najsuvremenije kombinacije slojeva zaštite. Velika pažnja je pridodana očuvanju energije vatrogasca te slobodi kretanja tijekom nošenja odijela.

U suradnji s Drakon Vatrogasnom opremom d.o.o. sa sjedištem u Zaprešiću, na test smo dobili novo Viking Supreme odijelo i Viking Advanced vatrogasno odijelo za koje ćemo napraviti zaseban test. Već po prvom isprobavanju odijela u njihovoj poslovnici moglo se vidjeti po čemu je to odijelo posebno i što ga čini tako dobrim. Odijelo prati sve linije tijela te Nema nikakvog osjećaja težine i sputavanja od strane odijela, te smo zaista mogli napraviti sve kretnje uz minimalan napor.

Međutim, nije dovoljno samo obući odijelo u prodavaonici kako bismo se uvjerili u kvalitetu istog. Dogovorili smo se s predstavnicima firme da odijelo ostane kod nas mjesec dana na testiranju u raznim situacijama kako bismo mogli dati što bolji osvrt na isto. Prva situacija gdje smo testirali odijelo bila je na cjelodnevnom dežurstvu na sajmu automobila u Zagrebu. Radi se o dežurstvu koje smo proveli u trajanju od skoro 10 sati, gdje sam tokom cijelog vremena bio obučen u odijelo Viking Supreme. Vanjska temperatura bila je ugodnih 17 C*. Prije samog testiranja očekivali smo kako ću se „skuhati“ u odijelu te kako će mi nakon nekog vremena postati teret nositi to odijelo. Kako su sati prolazili, nisam osjećao nikakav teret, a istovremeno se nisam ni oznojio.

U sklopu DVD-a Trnje često imamo organizirane vježbe gdje upoznavamo naše mlađe kolege s vatrogasnom opremom te taktikom te sami uvježbavamo najvažnije kretnje kako bismo u pravom trenutku reagirali s što je više mogućom preciznošću te brzinom. Jedna od bitnijih nam radnji je opremanje izolacijskim aparatom koji je obavezan za korištenje u raznim situacijama radi naše sigurnosti. Dozapovijednik DVD-a i ja odlučili smo isprobati koliko brzo možemo staviti isti u ovom odijelu te koliko nam isto smeta prilikom stavljanja. S obzirom na malu težinu odijela te njegov dizajn koji ne ograničava kretanje mogli smo isti staviti s velikom lakoćom te bez ikakvih problema. Također,  Viking je napravio pun pogodak s dizajnom kratka jakna-visoke hlače.

S obzirom kako je odijelo testni primjerak te se treba očuvati, isto nismo nosili na intervencije.

Kako bismo Vam što više približili sve karakteristike samog odijela, u nastavku ćemo Vam opisati sve detalje na istome.

Kao što smo prije spomenuli, odijelo je rađeno na principu kratka jakna-visoke hlače za što bolji mobilnost u odijelu. Tokom svih mjesec dana korištenja odijela nismo imali situaciju prilikom koje nam je isto smetalo ili stvaralo problem za nositi. Naprotiv, svi novi proizvođači kao što su Texport i Bristol također koriste navedeni dizajn upravo iz istog razloga; bolja mobilnost te manja opterećenost vatrogasca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na vrhu jakne nalaze se čičak trake za ime i funkciju vatrogasca. Iznad dva velika prsna džepa nalaze se mjesta gdje se može zakačiti radio stanica ili ostali alat po želji vatrogasca ( ista se može spremiti i u džep ), a na sredini odijela nalazi se mjesto za svijetljiku te osiguravanje iste. Sva Vikingova odijela označena su kvadratom s njihovim logom na reflektirajučoj pozadini. Sama jakna je vrlo jednostavnog dizajna. Svaki džep je napravljen da se može bez problema koristiti i s opasačem, po želji se oprema može rasporediti na različite dijelove jakne, kao što su npr rukavice, radio stanica s mikrofonom i sl. Ono što nas se posebno dojmilo su YKK zipper s panic zatvaračem koji omogućava brzo skidanje jakne u slučaju zapaljenja te orginal VELCRO čičak trake izvrsne kvalitete.

 

 

 

 

 

S obzirom kako je sigurnost vatrogasca na prvom mjestu, na odijelo je dodatno zašiveno kevlarsko ojačanje na laktovima koje je također od nekližućeg premaza. Također,prilikom svakog pokreta, ojačanje ostaje na laktu te ne „pleše“ po ruci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ispod lijevog prsnog džepa, također nam se nalazi mjesto za svjetiljku s osiguranjem iste. Kao što je i prije spomenuto, vatrogasac ima veliku mogućnost odabira gdje će staviti koju opremu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Produženi zadnji dio odijela, tzv. Repić osigurava bolju sigurnost donjeg dijela leđa od temperature, te također pridonosi većoj vidljivosti vatrogasca s obzirom da je tamo ušivena još jedna relfex traka po cijelo širini repića. Također, na oba rukava je zašivena dodatna zaštita s otvorom za palac koja štiti od temperature na području zgloba. Zbog prije spomenutog dizajna, vrlo je jednostavan pristup džepu na hlačama jer ga jakna ne pokriva.

 

 

 

 

 

Na donjem dijelu hlača nalazi se također ojačanje za koljena napravljeno od istog materijala kao i ojačanje za laktove. Kao i ojačanje za laktove, prilikom svakog pokreta i klečanja, ojačanje nam je ostalo na najizloženijem dijelu i osiguralo maksimalnu sigurnost. Za bolju vidljivost imamo 2 reflex trake po širini nogavice te 1 traku po visini nogavice. Na kraju nogavice imamo još jedno ojačanje koje nam sprečava habanje iste ukoliko gazimo po kraju te osiguranje od temperature ukoliko hodamo po žarištu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hlače također imaju 2 velika multifunkcionalna džepa s ušivenim logom Vikinga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viking nije štedio ni na naramenicama te na odijelu imamo zaista kvalitetne naramenice napravljene dijelom od elastičnog, a dijelom od krutog materijala. Prilikom nošenja nismo osjećali težinu na ramenima niti neugodnosti koje naramenice mogu stvarati.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Možemo zaključiti kako je Viking napravio izvrstan posao kod ovog odijela. Vrlo je robusno, lagano, a ima vrlo kvalietnu membranu Goretex Airlock koja osigurava maksimalnu sigurnost u svim situacijama. Odijelo ima otvore za inspekciju i nakon svake intervencije možete pregledati odijelo kako bi ostalo u optimalnom stanju. Sigurni smo kako će ovo odijelo zadovoljiti ii najzahtjevnije vatrogasce i pripadnike hitnih službi, a za sve ostale informacije možete se obratiti na kontakt ispod.

Testirao: Domagoj Razum, Vatrogasac

Uvoznik za hrvatsko tržište:

Drakon d.o.o.
Mob: +385 95 806 8177, Zlatko
e-mail: zlatko@drakon-vatrogasna-oprema.hr