Završena prva faza povezivanja hitnih službi i bolnica satelitskim internetom 857

Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba završio je prvu fazu projekta Satelitski internet, Back up sustav za hitne situacije, kojom je satelitskim internetom povezano 15 lokacija, poglavito hitnih službi i bolnica, koje će u slučaju pada standardnih komunikacijskih veza moći uz pomoć satelitskih veza nastaviti s radom, a to je stajalo oko 140.000 kuna, istaknuo je u četvrtak pročelnik tog Ureda Pavle Kalinić.

Radi se o sustavu satelitske komunikacije kojim se omogućava alternativna komunikacija i pristup internetu kad tzv. zemaljska infrastruktura zakaže, što je čest slučaj u velikim nesrećama ili prirodnim katastrofama, rekao je Kalinić na konferenciji za novinare.

U prvoj fazi projekta satelitskim internetom povezane su sve vatrogasne postaje, bolnički centri Dubrava, Rebro i Sveti Duh, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, Nastavni zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba Dr. Andrija Štampar, zgrada Gradske uprave, Zagrebački holding, ZET i Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

U drugoj fazi projekta, koja će se završiti tijekom ove godine, planira se postaviti oprema na još najmanje 15 lokacija, i to u središnja dobrovoljna vatrogasna društva, domove zdravlja i zaraznu bolnicu Dr. Fran Mihaljević, najavio je Kalinić. Za drugu fazu projekta osigurano je, kao i za prvu, 140.000 kuna.

Zagreb je pokrenuo projekt sa satelitskim internetom jer je tu najveća pretpostavljena ugroza potres. U ovom trenutku imamo oko 700 pripadnika specijalističkih snaga, obučenih za intervenciju u slučaju potresa, a ove godine ima sredstava za obuku 90 ljudi, napomenuo je.

U drugim hrvatskim gradovima ne postoje specijalističke postrojbe za izvlačenje iz ruševina, kaže Kalinić i najavljuje da će ove godine Zagreb pokušati dio specijalističkih postrojbi opremiti s plinskim maskama.

Kalinić je iznio i podatak da su lani operativne snage civilne zaštite Grada Zagreba obavile ukupno 14.714 intervencija, što znači da je 2018. bila prosječna godina po broju intervencija.

Javna vatrogasna postrojba Grada obavila je 2544 intervencije u kojima je sudjelovalo 12.390 vatrogasaca. Lani je zabilježeno 1010 gašenja požara, 1182 tehničke intervencije i 352 ostale intervencije. Dobrovoljna vatrogasna društva sudjelovala su u 293 intervencije.

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) stanica Zagreb imala je 129 intervencija na području Medvednice i Zagreba, a Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba 12.041 intervenciju hitne medicinske pomoći, rekao je Kalinić.